Przepis na spaghetti dla 4 osób 📖
Składniki:- 400g makaronu spaghetti
- 400g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszane)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400g passaty pomidorowej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotuj wodę z solą, a następnie wsyp makaron spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smażając je na złoty kolor.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie równomiernie zrumienione. Staraj się rozdrabniać mięso widelcem, aby powstały mniejsze kawałki.
4. Do mięsa dodaj przeciery pomidorowe, passatę, koncentrat, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
5. Gotuj sos na niskim ogniu przez około 20 minut, aby smaki się połączyły i mięso było dobrze ugotowane.
6. Podawaj gorące sos na wcześniej ugotowanym makaronie spaghetti. Możesz również posypać danie startym parmezanem lub posiekanym świeżym bazylią.
Smacznego!