Przepis na spaghetti dla 5 osób 📖
Składniki:- 500 g spaghetti
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie świeża bazylia i starty parmezan do podania
Instrukcje:
1. Ugotuj spaghetti według wskazówek na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. Na dużą patelnię lub rondel wrzuć mięso mielone i smaż na średnim ogniu, aż stanie się brązowe. Można dodać odrobinę oleju, jeśli mięso jest bardzo chude.
3. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek do mięsa mielonego. Smaż, aż cebula będzie miękka i szklista.
4. Wlej przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Dopraw sosem oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.
6. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
7. Dodaj gotowe spaghetti do sosu. Dobrze wymieszaj, aby każda nitka była pokryta sosem.
8. Podawaj na talerzach, ewentualnie udekoruj świeżą bazylią i serem parmezanem.
Smacznego!