Przepis na steka wołowego z patelni 📖
Oto przepis na steka wołowego z patelni:Składniki:
- 2 kawałki steka wołowego (ok. 200g każdy)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
Instrukcje:
1. Przygotuj steki wołowe, pozwalając im osiągnąć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki na około 30 minut przed gotowaniem.
2. Zanim przystąpisz do smażenia, dokładnie osusz steki, używając ręcznika papierowego. Ten krok pomoże uzyskać smażone steki o idealnie złocistej skórce.
3. Smakową i chrupiącą skórkę steków zapewni patelnia żeliwna. Rozgrzej ją na dużym ogniu przez kilka minut.
4. Dopraw steki solą i pieprzem z obu stron, delikatnie je wcierając w mięso.
5. Dodaj łyżkę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię. Umieść steki na patelni i smaż je bez ruchu przez około 3-4 minuty, aż uzyskają rumiany kolor.
6. Przekręć steki na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty dla steków średnio wysmażonych. Dla bardziej wysmażonych steków, przedłuż czas smażenia o 1-2 minuty.
7. Dodaj czosnek i rozmaryn do patelni, i smaż je przez krótki czas (ok. 30 sekund), delikatnie polewając steki olejem z patelni.
8. Przenieś steki na talerz i przykryj je folią aluminiową. Pozwól im odpocząć przez około 5 minut przed podaniem. Dzięki temu steki zachowają soczystość i będą miękkie.
9. Przed podaniem, usuń czosnek i rozmaryn, a następnie podawaj steki ze swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub sałatką zieloną.
10. Smacznego!