Przepis na tatara wołowego 📖
Składniki na tatara wołowego:- 300 g świeżego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w drobną kostkę
- 2 plasterki marynowanej papryki, pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso wołowe dokładnie oczyść z tłuszczu i łącznotkanki. Następnie pokrój je w drobną kostkę lub posiekaj nożem.
2. W misce wymieszaj żółtka, musztardę dijon oraz sos Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
3. Dodaj do masy mięso, cebulę, ogórki, paprykę, kapary i natkę pietruszki. Całość delikatnie wymieszaj, tak aby składniki równomiernie się połączyły.
4. Gdy wszystkie składniki są dokładnie wymieszane, odstaw tatara na minimum 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
5. Przed podaniem, tatara można udekorować dodatkową natką pietruszki lub plasterkami ogórka.
6. Podawaj tatara na cienko pokrojonym chlebku lub tostach, jako przekąskę lub główne danie.
Smacznego!