Przepis na strogonow drobiowe 📖

Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka lub indyka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Filety drobiowe pokrój na cienkie paski.

2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

3. W większej patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i czosnek, aż się zeszklią.

4. Dodaj pokrojone mięso i smaż na średnim ogniu, aż się zarumieni.

5. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki i dodaj do mięsa. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną.

6. Oprósz mąką i zamieszaj, a następnie wlej śmietanę. Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aby sos zgęstniał.

7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Strogonow podawaj gorący, posypany posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z ryżem lub kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

eskalopki drobiowe
burgery drobiowe
flaki drobiowe
golonki drobiowe
pulpety drobiowe