Przepis na strogonow drobiowy 📖
Składniki:- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany kwaśnej
- 2-3 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lub masła do smażenia
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój na cienkie paski.
2. Cebulę i czosnek obierz, a cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
3. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry.
4. Na patelni rozgrzej olej lub rozpuszcz masło, dodaj kurczaka i obsmaż go na złoty kolor. Wyjmij z patelni i odłóż na bok.
5. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
6. Dodaj pieczarki i smaż je, aż puści sok i lekko się zarumienią.
7. Wsyp smażonego kurczaka ponownie na patelnię, dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Dodaj śmietanę i musztardę, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Strogonow podawaj na gorąco, udekorowany posiekaną natką pietruszki.
10. Możesz podawać strogonowa drobiowego z ryżem, kluskami lub ziemniakami.
Smacznego!