Przepis na strogonow wieprzowe 📖

Składniki:
- 500 g wieprzowiny (najlepiej polędwica)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wieprzowinę pokrój w cienkie plastry.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a pieczarki pokrój w plasterki.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
4. Dodaj pokrojoną wieprzowinę i smaż ją na średnim ogniu do momentu, aż mięso będzie delikatne i lekko zrumienione.
5. Następnie dodaj pieczarki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby otoczyć mięso i pieczarki.
7. Następnie wlej śmietankę i musztardę, mieszaj całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę wody.
9. Duszę mięso w sosie przez kilka minut, aby wszystkie składniki się połączyły i mięso było idealne.
10. Podawaj gorący strogonow wieprzowy, posypany posiekaną natką pietruszki, najlepiej z dodatkiem kaszy lub klusek.

Smacznego!

Podobne przepisy

strogonow
sos strogonow
a'la strogonow
strogonow film
strogonow gulasz