Przepis na strogonow z ryżem 📖
Składniki:- 500g wołowiny (najlepiej polędwica)
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu wołowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 300g ryżu
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w cienkie paski.
2. Cebulę i czosnek posiekaj finiutko, a pieczarki pokrój w plasterki.
3. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
4. Dodaj do garnka wołowinę i smaż przez kilka minut, aż mięso zbrązowieje.
5. Wsyp mąkę do garnka i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając.
6. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj bulion wołowy oraz śmietanę do garnka. Mieszaj, aż sos zgęstnieje.
7. Dodaj pieczarki do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Przypraw strogonow solą i pieprzem do smaku.
9. W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji podanych na opakowaniu.
10. Podawaj strogonowa na gorąco, podając go na talerzach razem z ugotowanym ryżem.
Smacznego!