Przepis na strogonowa drobiowego 📖
Składniki:- 500 g mięsa drobiowego (np. filet z kurczaka lub indyka)
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe umyj, osusz i pokrój w plastry lub paski. Przypraw solą i pieprzem.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje woda.
4. Dodaj czosnek i podsmażaj przez kilkadziesiąt sekund.
5. Dodaj mięso drobiowe na patelnię i smaż je aż będzie miękkie i lekko zrumienione.
6. W mniejszej misce wymieszaj dokładnie śmietanę, musztardę i koncentrat pomidorowy.
7. Zalej mięso mieszaniną śmietanowo-pomidorową i mieszaj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i zagotuje się.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj strogonowa drobiowego od razu, posypane świeżą natką pietruszki. Możesz podać go jako dodatek do ryżu, makaronu lub ziemniaków puree.
Smacznego!