Przepis na strogonowa magdy 📖
Strogonow, znany również jako stroganoff, to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Oto przepis na pyszne danie strogonowa:Składniki:
- 500 g wołowiny (najlepiej polędwica), pokrojonej w cienkie paski
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 200 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż ją, aż stanie się miękka i lekko złocista.
2. Dodaj pieczarki i smaż je, aż zaczną puszczać wodę i zmiękną.
3. Przełóż cebulę i pieczarki do oddzielnego naczynia.
4. Na tym samym garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną wołowinę. Smaż ją na dużym ogniu przez kilka minut, aż stanie się brązowa i miękka.
5. Dodaj cebulę i pieczarki do mięsa.
6. W innym naczyniu wymieszaj śmietanę, bulion wołowy, musztardę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
7. Wlej przygotowaną mieszankę z śmietaną do garnka z mięsem, cebulą i pieczarkami. Delikatnie wymieszaj składniki.
8. Zmniejsz ogień i gotuj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
9. Podawaj gorące danie strogonow na talerzu, najlepiej z ryżem lub makaronem.
Smacznego!