Przepis na pysznego strogonowa 📖
Oto tradycyjny przepis na pyszny stroganow:Składniki:
- 500g wołowiny (najlepiej polędwica)
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie paski
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój w cienkie paski, około 1 cm szerokości.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, smaż aż do zeszklenia.
3. Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
4. Do patelni dodaj pokrojoną wołowinę, smaż przez około 5 minut na średnim ogniu, aż będzie delikatnie zarumieniona.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę francuską, dokładnie wymieszaj.
6. Teraz czas na śmietanę kremówkę - wlej ja do patelni, delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i doprowadź do wrzenia.
7. Odstaw patelnię z ognia i dopraw swoje danie solą i pieprzem, aby skorygować smak.
8. Stroganowa podawaj na talerzach, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
9. Możesz podać ją z kaszą, ziemniakami lub makaronem - wybór należy do Ciebie.
Teraz możesz cieszyć się tradycyjnym i pysznym strogonowem! Smacznego!