Przepis na strogonowa z ogórkiem 📖

Składniki:
- 500g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 2 duże cebule
- 2 ogórki kiszone
- 200ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki musztardy
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso wołowe należy pokroić na cienkie paseczki.
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Ogórki kiszone pokroić w talarki.
5. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
6. Dodać mięso i smażyć na średnim ogniu, aż będzie dobrze wypieczone.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Dodać startą marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez kilka minut.
9. Następnie dodać ogórki kiszone, śmietanę oraz musztardę.
10. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż sos będzie gęsty i mięso dobrze przegryzie smakami.
11. Podawać gorącą strogonową z ogórkiem, idealnie pasuje do niej ryż lub kasza gryczana. Smacznego!

Podobne przepisy

strogonowa z ogorkiem konserwowym
strogonowa z pieczarkami i ogórkiem konserwowym
strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
strogonowa z wieprzowiny z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
drinka z ogórkiem