Przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem konserwowym 📖

Składniki:
- 500g mięsa wołowego (np. polędwicy)
- 200g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki konserwowe
- 200ml bulionu wołowego
- 200ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Przygotowanie:
1. Mięso wołowe umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj mięso z obu stron, aż będzie lekko zrumienione. Następnie wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
3. W tej samej patelni dodaj pokrojoną cebulę i pieczarki. Smaż je przez około 5 minut, aż będą miękkie.
4. W międzyczasie pokrój ogórki konserwowe na cienkie plasterki.
5. Do cebuli i pieczarek dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
6. Dodaj mięso z powrotem na patelnię oraz plasterki ogórka konserwowego.
7. Wymieszaj mąkę w bulionie do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie wlej ją na patelnię z mięsem i warzywami.
8. Dolej śmietanę, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
9. Podawaj strogonowa z gorącym ryżem, ziemniakami lub kluskami, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

strogonowa z ogorkiem konserwowym
strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
strogonowa z wieprzowiny z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
karczek z ogórkiem konserwowym
leczo z ogórkiem konserwowym