Przepis na surowka z bialej kapusty w zalewie slodko kwasnej 📖
Składniki:- 1/2 białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Białą kapustę należy rozdrobnić na cienkie paski za pomocą noża lub tarki.
2. Marchewkę należy obrać i również zetrzeć na tarce.
3. Cebulę pokroić w piórka.
4. W dużym naczyniu połączyć kapustę, marchewkę i cebulę.
5. W osobnym garnku, wymieszać ocet, cukier, wodę, sól i pieprz. Podgrzać składniki, aż cukier się rozpuści.
6. Zalewę lać powoli nad warzywami i dokładnie wymieszać.
7. Odstawić sałatkę w lodówce na co najmniej 2 godziny, aby smaki się połączyły.
Smacznego!