Przepis na sushi z paluszkiem krabowym 📖
Przepis na sushi z paluszkiem krabowym:Składniki:
- 200g ryżu do sushi
- 200ml wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 paluszki krabowe
- 1 ogórek
- 1 awokado
- Arkusze nori
Wykonanie:
1. Składniki na sushi ryż wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, aż do momentu, gdy woda stanie się klarowna.
2. Ryż wrzuć do rondelka wraz z wodą i gotuj na mocnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
3. W małej misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól, a następnie odstaw na chwilę, aby cukier się rozpuścił.
4. Gdy ryż jest gotowy, przekładaj go do dużej miski i powoli dodawaj mieszankę octu, cukru i soli. Całość delikatnie mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Paluszki krabowe umieść na desce do krojenia i pokrój na paski o grubości około 1 cm.
6. Awokado i ogórek umyj, obierz i pokrój na cienkie paski.
7. Na blat do sushi kładź arkusz nori, a następnie równomiernie rozprowadź na nim cienką warstwę ryżu, pozostawiając przerwę na końcu arkusza.
8. Na środku ryżowej warstwy połóż pasek ogórka, awokado i paluszek krabowy.
9. Zaczynając od strony z nadzieniem, starannie zwijaj sushi wzdłuż arkusza nori, przekładając go równomiernie na całą długość.
10. Przekrój sushi na kawałki o grubości około 2 cm.
11. Powtarzaj cały proces, aż zużyjesz cały ryż i składniki.
12. Sushi podawaj na stole wraz ze sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.
Smacznego!