Przepis na syrop z mniszka z imbirem 📖

Przepis na syrop z mniszka z imbirem:

Składniki:
- 1 średnia korzeń mniszka lekarskiego
- 2 cm świeżego, obranego korzenia imbiru
- 4 szklanki wody
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła naturalnego (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. Rozgnieć korzeń mniszka lekarskiego i imbir na tarce lub w blenderze, aby uzyskać drobne kawałki.
2. Wlej wodę do garnka i dodaj rozgniecione korzenie.
3. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut, aż syrop będzie miał intensywny smak i zapach.
4. Wyłącz ogień i odstaw syrop na około 30 minut, aby przestygł i napar z korzeni dobrze się wchłonął.
5. Przelej syrop przez sitko, aby pozbyć się kawałków korzeni.
6. Dodaj miód lub inne wybrane słodzidło naturalne, jeśli chcesz słodkiego smaku (opcjonalnie) i dokładnie wymieszaj.
7. Przelej syrop do czystego słoika i przechowuj w lodówce.

Syrop z mniszka z imbirem możesz podawać jako napój rozcieńczony wodą, dodawać do herbaty lub stosować jako słodki dodatek do innych dań. Pamiętaj, że przed użyciem zawsze skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek istniejące dolegliwości lub przyjmujesz inne leki.

Podobne przepisy

syrop z mniszka lek
na syrop z mniszka
syrop z mniszka z miodem
syrop z mniszka bez cukru
syrop z mniszka 250 kwiatów