Przepis na szarlotka jablkowa 📖

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 150g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1kg jabłek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtko, następnie zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
3. Ciasto podziel na dwie części - jedna powinna być trochę większa (2/3 całości), a druga mniejsza (1/3 całości).
4. Oba kawałki ciasta zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
6. Wrzuć jabłka do garnka i podsmaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj cukier puder i cynamon, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie. Odstaw z ognia i zostaw do ostygnięcia.
7. Po 30 minutach wyjmij większą część ciasta z lodówki i rozwałkuj je, tak aby przykryło dno i boki formy do pieczenia.
8. Na ciasto rozłóż przygotowane jabłka.
9. Teraz wyjmij mniejszą część ciasta z lodówki i również rozwałkuj. Pokrój je na paski i zrób z nich kratkę na wierzchu ciasta jabłkowego.
10. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
11. Po upieczeniu można posypać szarlotkę cukrem pudrem.
12. Przed podaniem pozostaw szarlotkę do ostygnięcia. Można podawać ją sama lub z bitą śmietaną.
13. Smacznego!

Podobne przepisy

zupę jabłkową
babka jablkowa
tartę jabłkową
drinka z wódką jabłkową
szarlotka makowa