Przepis na szarlotkę bez cukru 📖
Oto przepis na szarlotkę bez cukru:Składniki:
- 4 średnie jabłka (kwaśne lub słodkie, według preferencji)
- Sok z 1/2 cytryny
- 200 g mąki pszennego pełnoziarnistego
- 100 g ghee lub masła
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
2. Skrop jabłka sokiem z cytryny, aby nie utleniały się.
3. W garnku rozpuść ghee lub masło, dodaj pokrojone jabłka, cynamon i smaż na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. W międzyczasie przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
5. W innym naczyniu ubij jajka, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
6. Powoli dodawaj suchą mieszankę mąki do jajek, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
7. Blachę o wymiarach około 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego 2/3 ciasta. Wyrównaj powierzchnię.
8. Na ciasto równomiernie rozłóż podsmażone jabłka.
9. Z pozostałej części ciasta wykonaj piękne wzory na wierzchu szarlotki.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze pięknie złocistego koloru.
11. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i podawaj.
Pamiętaj, że ta szarlotka nie zawiera cukru, dlatego może wydawać się mniej słodka niż tradycyjna wersja. Jeśli preferujesz bardziej słodki smak, można dodać nieco stewii lub naturalnego słodzika do jabłek podczas smażenia. Smacznego!