Przepis na szarlotkę z olejem 📖

Oto przepis na szarlotkę z olejem:

Składniki:
- 5-6 dużych jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Najpierw obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3. Dodaj do suchej mieszanki olej roślinny i jajka. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Wysmaruj formę do pieczenia olejem lub masłem, a następnie wyłóż na jej dno i boki połowę ciasta.
5. Na spód ciasta równomiernie rozłóż pokrojone jabłka.
6. Nakładaj na warstwę jabłek drugą połowę ciasta, równomiernie rozsmarowując je na wierzchu.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz szarlotkę przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu, wyjmij szarlotkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
9. Przed podaniem posyp ją cukrem pudrem lub polej karmelem.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt z 4 jaj z olejem
zebre z olejem
sos winegret z olejem
pierogi z olejem
kruszonkę z olejem