Przepis na szparagi al dente 📖
Przepis na szparagi al dente:Składniki:
- 500 g szparagów
- 2 łyżki masła
- Sól
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Sok wyciśnięty z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie oczyść. Obetnij ich twarde końce, usuwając około 2-3 cm.
2. W dużym garnku zagotuj osolony wodę. Dodaj szparagi i gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Szparagi powinny być chrupiące, czyli al dente.
3. Gdy szparagi będą gotowe, odcedź je i przełóż do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
4. W innym niewielkim garnku rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
5. Wrzuć na patelnię ugotowane szparagi, delikatnie nimi potrząsając, aby je równomiernie polać sosem masłowym z cytryną.
6. Dopraw szparagi solą i świeżo mielonym pieprzem według preferencji smakowych.
7. Podawaj szparagi al dente jako świetne danie główne lub jako dodatek do np. grillowanego mięsa.
Smacznego!