Przepis na szparagi awokado 📖

Oto prosty przepis na szparagi awokado:

Składniki:
- 250 g świeżych szparagów
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Szparagi dokładnie umyj i odetnij twarde końce.
2. W gotującej się osolonej wodzie ugotuj szparagi na średnim ogniu przez około 5 minut. Powinny być lekko chrupiące.
3. W międzyczasie obierz i pokrój awokado w kostkę.
4. Pomidora pokrój na niewielkie kawałki.
5. W misce wymieszaj awokado, pomidora, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Ugotowane szparagi odcedź i podziel na porcje.
7. Na talerzu ułóż szparagi i polej je przygotowanym sosem awokado i pomidora.
8. Całość możesz udekorować zieleniną lub skropić jeszcze odrobiną soku z cytryny.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi
szparagi sos
szparagi fit
jak szparagi
czy szparagi