Przepis na szparagi jajka 📖
Przepis na szparagi z jajkiem:Składniki:
- 500g szparagów
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj i odłam ich zdrewniałe końce.
2. Wrzuć szparagi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 5 minut, aż staną się miękkie, ale nadal chrupiące. Następnie odcedź je.
3. W innym garnku rozpuść masło na średnim ogniu.
4. Dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią.
5. W tym czasie na drugiej patelni rozpuść trochę masła i usmaż jajka sadzone.
6. Na talerzu ułóż usmażone szparagi i na wierzchu połóż usmażone jajko.
7. Posól i popieprz danie do smaku.
8. Podawaj od razu, ciepłe szparagi z jajkiem są najlepsze.
Smacznego!