Przepis na szparagi pyszne 📖
Przepis na pyszne szparagi:Składniki:
- 500 g szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Instrukcje:
1. Oczyść szparagi, usuwając twarde końcówki. Pokrój je na pożądaną długość.
2. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu.
3. Wrzuć czosnek i szparagi na patelnię. Smaż przez około 5 minut, aż szparagi staną się miękkie, ale wciąż chrupiące.
4. Dodaj sok z cytryny do patelni i delikatnie wymieszaj.
5. Dopraw szparagi solą i pieprzem.
6. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż szparagi lekko się zarumienią.
7. Wyłącz ogień i posyp startą skórką z cytryny.
8. Przełóż szparagi na talerz i podawaj na ciepło.
Smacznego!