Przepis na szparagi w sosie holenderskim 📖
Szparagi w sosie holenderskim to bardzo smaczne danie, które możesz łatwo przygotować w domu. Oto prosty przepis:Składniki:
- 500g szparagów
- 2 jajka
- 200g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Szparagi umyj, obierz i obetnij ich zdrewniałe końcówki.
2. Następnie umieść szparagi w garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 5-7 minut, aż staną się delikatne. Odcedź je, zachowując około 1/4 szklanki wody z gotowania.
3. W międzyczasie przygotuj sos holenderski. W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, a następnie pozwól mu się lekko roztopić.
4. Oddziel białka od żółtek. Do roztopionego masła dodaj sok z cytryny i żółtka, a potem intensywnie wymieszaj składniki, aż sos zgęstnieje. Ważne jest, aby stale mieszać, aby nie dopuścić do wykipienia masła.
5. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz również dodać inne przyprawy według własnych preferencji.
6. Ułóż gotowe szparagi na talerzach i polej je sosem holenderskim.
7. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody z gotowania szparagów, aby go rozcieńczyć.
8. Opcjonalnie, danie można podać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem, które świetnie komponują się z sosem holenderskim.
Smacznego!