Przepis na szparagi z szynką i ciastem francuskim 📖
Składniki:- 500 g szparagów
- 200 g szynki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
2. Obierz szparagi, usuń zdrewniałe końcówki i ugotuj je na lekko osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je.
3. Na rozwałkowanym ciastem francuskim ułóż plasterki szynki.
4. Na plasterkach szynki ułóż ugotowane szparagi.
5. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, starty parmezan, sól i pieprz.
6. Delikatnie polej szparagi i szynkę mieszaniną jajeczno-śmietanową.
7. Zawiń ciasto francuskie wokół szparagów i szynki, tworząc roladki.
8. Umieść roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
10. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło. Smacznego!