Przepis na szparagi zielone smażone 📖

Składniki:
- 500g szparagów zielonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Zaczynamy od umycia szparagów dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie odłamujemy dolne, zdrewniałe końcówki szparagów.
2. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy szparagi i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż staną się delikatnie miękkie. Pamiętaj, że szparagi powinny zachować lekką chrupkość.
3. Po ugotowaniu szparagów odcedzamy je dokładnie i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
4. W patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu.
5. Kiedy olej jest wystarczająco gorący, dodajemy szparagi do patelni i smażymy przez około 2-3 minuty, obracając je od czasu do czasu. Smażymy aż do momentu, gdy szparagi uzyskają lekko złocisty kolor.
6. Gdy szparagi są gotowe, przekładamy je na talerz i doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Szparagi zielone smażone są gotowe do podania jako zdrowa i smaczna przekąska lub jako dodatek do głównego dania.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi zielone
gotowane szparagi zielone
szparagi zielone w sosie
pieczone szparagi zielone
szparagi zielone i białe