Przepis na szybki i prosty faworki 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka, roztopione masło oraz mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj je na cienki placek.
4. Naciętym wałkiem do ciasta wykonaj wcięcia na środku placeka, tworząc charakterystyczne "faworki".
5. Rozgrzej olej w garnku lub głębokiej patelni.
6. Wrzuć faworki do gorącego oleju i smaż je z obu stron na złoto.
7. Wyjmij faworki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Gdy faworki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki prosty
faworki szybki
ciasto faworki prosty
prosty faworki thermomix
prosty chrusty faworki