Przepis na szybki jabłecznik z kruszonką 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem.
3. W drugiej misce umieść mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i szczyptę soli. Wyroś w palcach, aż powstanie kruszonka.
4. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę plasterków jabłek, a następnie posyp częścią przygotowanej kruszonki.
5. Powtarzaj warstwowanie jabłek i kruszonki, aż składniki się skończą. Na wierzchu powinna znajdować się warstwa kruszonki.
6. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka rumiana.
7. Wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz podawać go na ciepło lub zimno, jako deser lub podwieczorek.
Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z kruszonką
jablecznik z kruszonka i beza
dobry jabłecznik z kruszonką
prosty jabłecznik z kruszonką
jabłecznik z kruszonką szarlotka