Przepis na szybki obiad wegański 📖
Proponuję wegański wok z warzywami i tofu.Składniki:
- 200g tofu, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
- 100g groszku cukrowego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj tofu z sosem sojowym, aby je dobrze zamarynować. Pozostaw na kilka minut.
2. Na dużą patelnię dodaj olej roślinny i podsmaż cebulę oraz czosnek przez około 2 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj tofu i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będzie dobrze zrumienione z każdej strony.
4. Dodaj paprykę, marchewkę i brokuły do tofu. Smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Dodaj groszek cukrowy i sos rybny (jeśli korzystasz). Smaż przez kolejne 3-5 minut, aż warzywa będą chrupiące.
6. Dopraw wok solą i pieprzem do smaku.
7. Przełóż gotowy wok do miseczek i podawaj natychmiast.
Smacznego!