Przepis na szybki obiad z kaszy jaglanej 📖

Przepis na szybki obiad z kaszy jaglanej:

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie odcedzamy.
2. Wsypujemy kaszę do garnka i przykrywamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały bulion. Odstawiamy na bok.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy olej roślinny. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię. Smażymy mieszając przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną do garnka z warzywami. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
6. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut, aby składniki się przegryzły i obiad jest gotowy!
7. Przed podaniem posypujemy potrawę świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

szybki obiad z kaszy
owsianke z kaszy jaglanej
fit rafaello z kaszy jaglanej
krupnik z kaszy jaglanej
rafaello z kaszy jaglanej