Przepis na szybkie szparagi 📖
Przepis na szybkie szparagi:Składniki:
- 500g szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: sok z cytryny do podania
Instrukcje:
1. Oczyść szparagi, usuń zdrewniałe końcówki, zdejmując je nożem.
2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
3. Dodaj szparagi do wrzątku i gotuj przez około 3-5 minut, aż staną się lekko miękkie, ale wciąż jędrne.
4. Odcedź szparagi i przełóż je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
5. Osusz szparagi i podziel je na porcje.
6. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu.
7. Dodaj szparagi na patelnię i smaż je przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż staną się lekko zrumienione.
8. Dopraw szparagi solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Przełóż smażone szparagi na talerze i podawaj od razu.
10. Opcjonalnie, możesz skropić smażone szparagi świeżym sokiem z cytryny przed podaniem, aby dodać im świeżości i kwasowości.
Smacznego!