Przepis na szynka z boczkiem 📖
Składniki:- 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 500 g boczku w plastrach
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcja:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
2. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię, smażymy na złoty kolor.
3. Szynkę kroimy w paski, solimy i pieprzymy z każdej strony.
4. Przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą z oliwek.
5. Na patelnię z boczkiem, na którym się wcześniej smażył, wrzucamy czosnek, gorczycę, miód i ocet balsamiczny.
6. Całość mieszamy na patelni i wylewamy na szynkę.
7. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
8. Szynka powinna być miękka i soczysta.
9. Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych surówek i warzyw.
Smacznego!