Przepis na szynka z boczkiem 📖

Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości
- 500 g boczku w plastrach
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcja:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

2. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię, smażymy na złoty kolor.

3. Szynkę kroimy w paski, solimy i pieprzymy z każdej strony.

4. Przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą z oliwek.

5. Na patelnię z boczkiem, na którym się wcześniej smażył, wrzucamy czosnek, gorczycę, miód i ocet balsamiczny.

6. Całość mieszamy na patelni i wylewamy na szynkę.

7. Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około godzinę.

8. Szynka powinna być miękka i soczysta.

9. Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych surówek i warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki szynka
quesadilla z szynką
obiad szynka
lazanię z szynką
jajka szynka ser