Przepis na tarta jeżynowa 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 70g cukru pudru
- 1 jajko
- 500g jeżyn
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier puder i szczyptę soli, a następnie rozetrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, formując kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
4. W misce wymieszaj jeżyny, cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty.
6. Wylej na ciasto przygotowaną masę jeżynową.
7. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, do momentu gdy ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Gotową tartę jeżynową podawaj polaną śmietanką lub posypaną cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit tarta
tarta wytrawna
kruche tarta
tarta korzenna
tarta jagodowa