Przepis na tartaletki 📖
Oto przepis na smaczne tartaletki z sezonowymi owocami:Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 400 g ulubionych owoców (np. truskawki, jagody, maliny)
- 2 łyżki dżemu (do posmarowania tartaletki)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj 1 jajko do miski i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.
3. Uformuj z ciasta kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. Wytnij z niego kółka o średnicy około 10 cm i wyłóż nimi foremki do tartaletki.
5. W misce ubij drugie jajko. Pędzelkiem posmaruj wnętrza tartaletki roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 minut, aż lekko się zezłocą.
6. Wyjmij tartaletki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
7. W tym czasie umyj i osusz owoce. Jeśli używasz truskawek, pokrój je na plasterki, a jeśli inne owoce, pozostaw je w całości.
8. W małym garnuszku podgrzej dżem, aż stanie się płynny.
9. Na ostudzone i wyschnięte tartaletki nałóż warstwę dżemu, a następnie ułóż owoce na wierzchu.
10. Tartaletki możesz podać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!