Przepis na tartaletki z ganache 📖

Przepis na tartaletki z ganache:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki kremówki
- opcjonalnie: owoce do dekoracji

1. W dużym misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
4. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę do momentu, gdy zacznie się gotować.
5. Zdejmij śmietankę z ognia i stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę, mieszając do połączenia składników i powstania jednolitej masy - ganache.
6. Odstaw ganache do wystudzenia.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienką warstwę. Wycinaj krążki i wykładaj nimi blaszki do tartaletki.
8. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw je do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 15 minut, aż lekko się zarumienią.
9. Gdy ciastka wystygną, nałóż na nie łyżeczką ganache.
10. Jeśli chcesz, udekoruj tartaletki owocami lub posyp je startą czekoladą.
11. Tartaletki z ganache są gotowe do podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort czekoladowy ganache
tynk do tortu ganache
krem do tortu ganache
ciasto czekoladowe ganache
tartaletki