Przepis na tartaletki z budyniem 📖

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto tartletkowe: w dużej misce wymieszaj mąkę, masło, żółtko i cukier, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Ciasto zawin w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
3. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na cienką warstwę i wytnij okręgi za pomocą formy do tartaletkek.
4. Ułóż ciasto w foremkach do tartaletkek, dociskając je delikatnie do spodu i brzegów formek. Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.
5. Podczas pieczenia ciasta przygotuj budyniową masę: w rondelku zagotuj mleko.
6. W osobnej misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy.
7. Powoli wlej gorące mleko do miski z żółtkami, ciągle mieszając.
8. Następnie wlej całą masę do rondelka z pozostałym mlekiem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
9. Gdy budyn jest gotowy, wyłącz ogień i odstaw do ostygnięcia.
10. Napełnij ostudzone tartaletki budyniem.
11. Na wierzchu każdej tartaletki ułóż owoce według swojego gustu.
12. Tartaletki z budyniem gotowe! Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

mini tartaletki z budyniem
tartaletki
mini tartaletki
tartaletki z owocami
słone tartaletki