Przepis na tartę bez pieczenia 📖
Oto przepis na pyszną tartę bez pieczenia:Składniki:
- 250 g ciastek digestive lub herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml bitej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka wanilii
- świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki)
Instrukcje:
1. Rozkrusz ciastka digestive lub herbatniki w malakserze lub umieść je w woreczku i delikatnie uderz młotkiem. Powinny stać się one drobno rozdrobnione.
2. W misce połącz rozkruszone ciastka z roztopionym masłem, mieszając aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Przygotuj formę do tarty o średnicy około 23 cm. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wyciśnij na dnie formy przygotowaną masę z ciastek, równomiernie ją rozprowadzając i dociskając. Odstaw do lodówki na około 30 minut, aby twardniała.
4. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i wanilię, aż uzyskasz gładką masę.
5. Dodaj bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki, aż wszystko się połączy.
6. Wyjmij formę z ciastem z lodówki i delikatnie wylej na nie kremową masę, równomiernie rozprowadzając.
7. Dekoruj górną warstwę tarty świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami czy borówkami. Możesz użyć różnych owoców według swojego uznania.
8. Wstaw tartę do lodówki na około 4 godziny lub zostaw na noc, aby masa stężała i tarta nabrała odpowiedniej konsystencji.
9. Gdy tarta jest już dobrze schłodzona i stężała, możesz ją pokroić na porcje i podawać.
Smacznego!