Przepis na tartę borówkową 📖
Składniki:- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 400g świeżych borówek
- 100g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- sok i skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruszonka.
3. Wbij jajko, wymieszaj i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie umyj borówki i odsącz je z wody.
5. Do borówek dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (fan) lub 200°C (tradycyjny).
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek o grubości 3-4 mm.
8. Przełóż ciasto do tarty, delikatnie formując brzegi.
9. Na ciasto wyłóż przygotowane borówki.
10. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie rumiane, a borówki lekko się zrumienią.
11. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Tarta borówkowa najlepiej smakuje podana lekko schłodzona, można ją udekorować bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!