Przepis na tartę francuskim 📖

Przepis na tartę francuską:

Składniki:
- 250g mąki
- 125g zimnego masła
- 40g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mąki do posypania blachy

Wykonanie:
1. W misce połącz mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i palcami rozetrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zachowaj kilka minut w zamrażalniku.
4. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na okrągłą formę o grubości około 3mm.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy.
7. Na ciasto wyłóż plasterki jabłek, staraj się ułożyć je równomiernie.
8. Posyp jabłka cukrem brązowym i cynamonem.
9. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz tartę przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Wyjmij tartę z piekarnika i daj jej lekko ostygnąć przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z francuskim
tartę na cieście francuskim
tartę ze szpinakiem na cieście francuskim
jabłecznik z ciastem francuskim
hot dogi z ciastem francuskim