Przepis na tartę ze szpinakiem na cieście francuskim 📖

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300g świeżego szpinaku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200g sera gouda, startego
- 200ml śmietany 18%
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.

2. Wyjmij ciasto francuskie z opakowania i włóż je do formy do tarty, równomiernie rozciągając na dnie i brzegach. Nakłuj je widelcem, aby zapobiec powstawaniu bąbelków podczas pieczenia.

3. W małym rondelku podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju, aż staną się miękkie i lekko złote.

4. Dodaj szpinak do rondelka i smaż przez kilka minut, aż zwiędnie. Odstaw na bok, aby wystygł.

5. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, sól i pieprz.

6. Na upieczone ciasto rozłóż równomiernie starty ser gouda.

7. Następnie pokryj ser warstwą szpinaku z cebulą i czosnkiem.

8. Na koniec wylej równomiernie mieszankę śmietanową na wierzch.

9. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż masa jajeczna zetnie się i tarta nabierze złotego koloru.

10. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed krojeniem.

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim jest gotowa do podania. Możesz ją podawać jako danie główne lub przystawkę. Smacznego!

Podobne przepisy

tartę na cieście francuskim
kisz na cieście francuskim
karkówkę w cieście francuskim
rybę w cieście francuskim
quiche na cieście francuskim