Przepis na tartę mascarpone 📖

Składniki:
- 200g ciastek digestive
- 100g masła (stopionego)
- 400g sera mascarpone
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Instrukcje:
1. Rozgnieć ciastka digestive w malakserze lub włóż je do woreczka i staraj się je rozgnieść wałkiem. Pokruszone ciastka powinny być dosyć drobne.
2. W misce połącz pokruszone ciastka z roztopionym masłem, dokładnie wymieszaj, aż masa jest klejąca.
3. Przełóż masę z ciastek do formy do tarty o średnicy około 24 cm. Wyrównaj spód łyżką.
4. Umieść formę w lodówce na około 30 minut, aby spód stwardniał.
5. W misce umieść ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj mikserem, aż składniki się połączą.
6. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Dodaj ubitą śmietanę do masy mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą.
8. Przełóż masę serową na schłodzony spód z ciastek w formie do tarty. Wyrównaj wierzch.
9. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby stężała.
10. Przed podaniem udekoruj tartę kawałkami świeżych owoców, takich jak truskawki lub maliny.
11. Gotową tartę mascarpone podawaj schłodzoną.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z mascarpone
tartę z jagodami i mascarpone
tartę z borówkami i mascarpone
tartę z owocami i mascarpone
tartę z truskawkami i kremem mascarpone