Przepis na tartę z truskawkami i kremem mascarpone 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 500 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i dokładnie rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie umyj truskawki i pokrój je na ćwiartki.
4. Na podsypaną mąką powierzchnię rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wyłóż nim dno formy do tarty. Skrawki ciasta użyj do uformowania brzegu tarty. Nakłuj dno widelcem i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut, aż się zarumieni. Wyjmij i ostudź.
5. W osobnej misce ubij mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy na jednolitą masę.
6. Na przestudzone dno tarty wyłóż krem mascarpone, a następnie ułóż na nim ćwiartki truskawek.
7. Tartę z truskawkami i kremem mascarpone schłódź w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z truskawkami i serkiem mascarpone
beze z kremem mascarpone
rurki z kremem mascarpone
czekoladowe babeczki z kremem mascarpone
ciasto marchewkowe z kremem mascarpone