Przepis na tarte rafaello 📖
Składniki:- 250 g sucharów (np. biszkoptów)
- 100 g masła
- 400 g mleka w proszku
- 200 ml mleka
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- 50 g orzechów laskowych
Instrukcja:
1. Rozdrobnij suchary (biszkopty) na drobne kawałki w mikserze lub za pomocą wałka do ciasta.
2. Rozpuść masło w rondlu lub kuchence mikrofalowej.
3. W dużej misce połącz rozdrobnione suchary (biszkopty) z rozpuszczonym masłem.
4. Przełóż masę do formy do tarty, wylep ją równo na dnie oraz bokach formy.
5. Wstaw formę do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała.
6. W międzyczasie przygotuj krem kokosowy. W rondlu podgrzej mleko, dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe i miód. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje.
7. Wyjmij formę z lodówki i wylej krem kokosowy na spód tarty.
8. Włóż tartę do lodówki na 1-2 godziny, aby krem stężał.
9. W tym czasie możesz przygotować polewę czekoladową. W rondlu podgrzej śmietankę kremówkę, dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
10. Wyjmij tartę z lodówki i delikatnie wylej polewę czekoladową na wierzch.
11. Posyp tartę pokruszonymi orzechami laskowymi.
12. Wstaw tartę do lodówki na kolejną godzinę lub dłużej, aż składniki dobrze się schłodzą.
13. Gdy tarta jest odpowiednio stężała, pokrój ją na porcje i podawaj.
Smacznego!