Przepis na tartę z cukinią 📖

Składniki:
- 1 ciasto francuskie (najlepiej gotowe)
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200 ml kremówki
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Obrane i pokrojone w plasterki cukinie posól i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
4. Odsącz cukinie i dodaj do patelni, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z kremówką. Dopraw solą i pieprzem.
6. Wyłóż ciasto francuskie na nasmarowaną blaszkę do tarty. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni.
7. Połóż na cieście podsmażone warzywa.
8. Zalej masą jajeczno-kremową.
9. Posyp tartę startym żółtym serem.
10. Wstaw tartę do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser rozpuszczony i lekko zarumieniony.
11. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
12. Pokrój na kawałki i podawaj ciepłe.

Podobne przepisy

makaron z cukinią
kiełbasę z cukinia
kolacje cukinia
tofu cukinia
cukinia bigos