Przepis na tartę z jeżynami 📖

Składniki:
- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 500g jeżyn
- 3 łyżki cukru
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i kawałki zimnego masła. Zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto ponownie. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie umyj jeżyny i osusz je.
4. W małej misce wymieszaj cukier, sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na prostokąt.
6. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając je do dn

Podobne przepisy

drożdżówkę z jeżynami
drożdżówki z jezynami
tartę fit
tartę orzechową
tartę limonkową