Przepis na drożdżówkę z jeżynami 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 200g świeżych jeżyn
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem, aż do momentu rozpuszczenia masła.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier i sól.
3. Rozkruszamy drożdże i dodajemy do miski z suchymi składnikami.
4. Następnie do miski wlewamy rozgrzane mleko z masłem.
5. Dodajemy 1 jajko i dokładnie mieszamy składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Gładkie ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i delikatnie zagniatamy.
8. Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
9. Wykładamy na ciasto równomiernie jeżyny.
10. Zwijamy ciasto wzdłuż krótszego boku, tworząc wałek.
11. Wałek kroimy na kawałki o grubości około 3-4 cm.
12. Wykładamy kawałki ciasta z jeżynami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości około 2-3 cm od siebie.
13. Odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
14. Rozbijamy jajko i delikatnie smarujemy wierzch każdego kawałka ciasta.
15. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20-25 minut, aż drożdżówki nabiorą złocistego koloru.
16. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!