Przepis na tartę limonkową 📖
Składniki:1 ciasto kruche
4 limonki
300 ml śmietanki kremówki
4 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Na początku przygotujmy ciasto kruche. Wyłóż je do formy i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby dobrze się schłodziło.
2. Pozostałe składniki (limonki, śmietankę kremówkę, jajka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną) umieść w misce i dobrze wymieszaj.
3. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na nie nadzienie z limonek.
4. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa zacznie się stabilizować i nabierać złotego koloru.
5. Po upieczeniu wyciągnij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.
6. Przed podaniem posyp tartę cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!