Przepis na tatar z koniny 📖
Oto przepis na tatar z koniny:Składniki:
- 300 g koniny, odpowiednio schłodzonej
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki kaparów, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżki dotartej chrzanu
- 2 łyżki posiekanego korniszonu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- 1 żółtko jaja
- Koperek do dekoracji
Wykonanie:
1. Pokrój koninę na bardzo drobne kawałki lub posiekaj go nożem.
2. Dodaj cebulę, kapary, chrzan, korniszony, musztardę i sok z cytryny do miski, wymieszaj dokładnie.
3. Dopraw mieszankę solą i pieprzem według własnego smaku.
4. Dodaj żółtko jaja do masy i ponownie wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły.
5. Przełóż tatar na talerze i uformuj go w docelowy kształt za pomocą specjalnych foremek do tataru.
6. Dla dekoracji, posyp tatar posiekanym koperkiem.
7. Podawaj z ulubionym pieczywem, grzankami lub świeżymi warzywami.
Smacznego!