Przepis na tatara z awokado 📖

Przepis na tatara z awokado:

Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 200g świeżego łososia (lub innego ulubionego surowego ryby)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego kiszonego ogórka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżką do miski.
2. Rybę dokładnie oczyść i wyciągnij z niej wszystkie ości. Następnie pokrój ją w kostkę o kształcie około 0,5 cm.
3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do miski z awokado.
4. Do miski dodaj szczypiorek, koperek, kiszonego ogórka, sos sojowy i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj pokrojoną w kostkę rybę do miski. Delikatnie wymieszaj składniki, tak aby wszystkie się połączyły.
6. Dopraw tatara solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Przełóż tatara do miseczek i udekoruj np. listkami koperku.
8. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z grzankami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatara z łososia wędzonego i awokado
tatara
tatara ze śledzia
domowy tatara
tatara wieprzowego