Przepis na tatara ze sledzia po wegiersku 📖

Składniki:
- 500 g śledzia matiasa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Śledzie oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy w drobną kostkę.
2. Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy.
3. W misce mieszamy ostre i słodką paprykę z octem jabłkowym, olejem oraz sólą i pieprzem.
4. Dodajemy śledzia, cebulę i czosnek do miski z przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Przelewamy tatara do półmisków i dekorujemy świeżą pietruszką.
6. Wkładamy tatary do lodówki i pozostawiamy tam przez około 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły.

Tatar ze śledzia po węgiersku jest gotowy! Możemy podawać go jako przekąskę lub dodatek do kanapek. Smacznego!

Podobne przepisy

tatara ze śledzia
tatara z surowego śledzia
śledzia solonego
śledzia na wigilię
tatar ze sledzia